Opet zastave

Problemi oko posjete Cvijanović Makedoniji, zastupnik zatražio ispriku

“Na susretu međunarodnog karaktera obvezna je upotreba zastave države iz koje dolazi visoki gost, u ovom slučaju je obvezna upotreba državne zastave BiH, što u ovom nije urađeno, već je korištena zastava jednog neraskidivog dijela BiH”.
Vijesti / Flash | 27. 01. 2022. u 19:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik u sobranju Sjeverne Makedonije i predsjednik parlamentarne grupe za prijateljstvo s Bosnom i Hercegovinom Zećir Ramčilović prosvjedovao je danas jer na susretu gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog s predsjednicom bh. entiteta Republikom Srpskom Željkom Cvijanović nije bilo zastave BiH.

U otvorenom pismu gradonačelniku Kumanova, Ramčilović kaže da je za pozdravljanje svaki susret koji otvara mogućnost za zbližavanje i saradnju naroda i država regije, ali da je neisticanjem zastave BiH na susretu s Cvijanović “napravljeno grubo kršenje i nepoštivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne države”.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

“Na susretu međunarodnog karaktera obvezna je upotreba zastave države iz koje dolazi visoki gost, u ovom slučaju je obvezna upotreba državne zastave BiH, što u ovom nije urađeno, već je korištena zastava jednog neraskidivog dijela BiH”, istaknuo je Ramčilović što se može vidjeti i na instagram profilu Cvijanović. Kako je istaknuo, zastava BiH je simbol kojim se predstavlja državnost u međunarodnim susretima i takvi propusti i greške, namjerne ili nenamjerne, ne bi smjele da se događaju, prenosi N1.

“Posebno u ovo vrijeme u kojem su sve učestalije secesionističke namjere dijela vlasti i političara Srba iz Bosne i Hercegovine, koje mogu da imaju katastrofalne posljedice. Ovakvim činom općine Kumanovo nanosi se šteta dobrim i prijateljskim odnosima BiH i Sjeverne Makedonije, iako naša država u svakom pogledu podržava i smatra neprikosnovenim teritorijalni integritet i suverenitet BiH”, napisao je Ramčilović.

Predsjednik grupe za prijateljstvo parlamenata Sjeverne Makedonije i BiH je zatražio od gradonačelnika Kumanova da se zbog tog propusta javno izvini svim građanima Sjeverne Makedonije, posebno onima čija je matična država BiH.

Dodao je da su susretu povodom praznika građana srpske zajednice u Sjevernoj Makedoniji “predsjednice entiteta BiH Republike Srpske Željke Cvijanović i gradonačelnika općine Kumanovo Maksima Dimitrievskog prisustvovali i veleposlanik BiH u Skoplju Dragan Jaćimović i srpski zastupnik u sobranju Ivan Stioljković i Miroslav Jovanović”.

Na instagram profilu Željke Cvijanović objavljene su fotografije i njenog sastanka s predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim i na njima se vide samo zastave domaćina.

Kopirati
Drag cursor here to close